Biszkoptowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Grubiutkie, pulchniutkie biszkoptowe naleśniki, przełożone słodkim serkiem waniliowym i lekko kwaśnymi prażonymi jabłkami. Pyszny słodki obiad lub deser.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
    • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
    • ¾ szkl. mleka
    • ¾ szkl. wody gazowanej
    • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    • 50g stopionego masła
    • 250g mąki pszennej tortowej
    • szczypta soli
    • cukier puder do oprószenia naleśników
    NADZIENIE:
    • 400g serka homogenizowanego z prawdziwą wanilią
    • 400g prażonych jabłek

Biszkoptowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe naleśniki 1. Żółtka, mleko, wodę, stopione masło i cukier rozprowadzić mikserem. Gdy całość lekko się spieni, dodać przesianą mąkę. Miksować aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  • 2. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na chwilę przed smażeniem naleśników, za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać pianę do ciasta naleśnikowego.
  • 3. Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni (u mnie patelnia o średnicy 23cm / 5 naleśników).
  • Biszkoptowe naleśniki 4. Na połowie naleśnika rozprowadzić serek, na nim ułożyć jabłka. "Zamknąć" drugą połową naleśnika. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać najlepiej na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy