Biszkoptowo-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto mam od znajomej, upiekłem raz i teraz gości w moim domu często.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śmietana 24%: 0.5 litra
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier puder: 5 łyżek
    - jajka: 10 sztuk
    - mak suchy: 0.5 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 sztuka
    - woda gorąca: 2 szklanki
    - galaretki cytrynowe: 2 sztuki

Biszkoptowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I
    8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
    Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
  • 2. CIASTO II
    8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec i przekroić placek na pół.
  • 3. KREM
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
    Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
  • 4. Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
    Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
    Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.

Komentarze

Podobne przepisy