Bisztopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję cukier puder i ubijam na sztywną pianę (taką, która nie będzie wypadać z miski po jej odwróceniu).
Do piany dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuję na niskich obrotach.
Przekładam do tortownicy (ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piekę około 30 minut. Po tym czasie zostawiam jeszcze chwilkę w zamkniętym piekarniku.
Wyjmuję biszkopt jak lekko przestygnie, zdejmuję papier.
Robię galaretkę i czekam aż trochę stężeje, w miedzy czasie myje truskawki pozbawiam szypułek, wykładam na biszkopt i zalewam tężejącą galaretką (najlepiej truskawkową). Wkładam do lodówki na ok. 30 min.
Porady
zamiast truskawek można użyć wydrylowanych wiśni lub czereśni, bądź malin
Komentarze