Bitki w sosie ciemnym oraz śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne bitki w ciemnym sosie z dodatkiem śliwek suszonych, ciekawa propozycja na obiad

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1kg szynki wieprzowej
    • 2 sosy Łowicz sos uniwersalny ciemny
    • 1 opakowanie śliwek suszonych
    • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
    • Sól
    • pieprz
    • Mąka do panierki
    • Olej do smażenia

Bitki w sosie ciemnym oraz śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy.
  • bitki 2. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przyprawiając solą oraz pieprzem.
  • bitki 3. Do brytfanki wlewamy szk. wody i przekładamy bitki, prużymy do miękkości
  • sos 4. Dodajemy sosy i nadal prużymy.
  • śliwki 5. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy cukrem i mieszamy do chwili powstania rzadkiej konsystencji.
  • Bitki 6. Gdy mięso jest już dobre układamy na półmisku polewamy sosem i na wierzch dekorujemy sosem śliwkowym.
    Bitki gotowe.
    Smacznego.

Porady

Podawać z ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy