500 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
sól
pieprz
mąka do panierowania
szczypta oregano
szczypta majeranku
pół cebuli
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
mąka do panierowania
sos pieczarkowy;
200 g pieczarek
pół cebuli
200 ml śmietany
1 łyżka mąki kukurydzianej
szczypta chili w płatkach
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje.
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami.
Komentarze