1.Wołowynę kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli. W większym rondlu rozgrzewamy olej, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy kolejno bitki i smażymy - do ścięcia białka. Gdy bitki będą już podsmażone, wlewamy wino i wodę, dodajemy rozmaryn i dusimy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy paprykę: myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Dodajemy ją do mięsa wraz z pomidorami z puszki. Wszystko dusimy do czasu, aż mięsko zmięknie, a pomidory się "rozpadną" (u mnie około 40minut). Po tym czasie dodajemy kminek, sól, pieprz i pokrojony w kosteczkę chleb (zagęści nam sos) i dusimy jeszcze około 10 minut. Gotowe bitki posypujemy świerzą bazylią lub natką pietruszki.
Porady
Bitki doskonale smakują w asyście kaszy jaglanej, kaszy kuskus lub ryżu.
Komentarze