Bliny z "wsadem".

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak bliny z kawiorem się znudziły,proponuję z szynką i cebulkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 łyżka stopionego masła
    15 g drożdży
    2 jajka
    sól
    Wsad:
    3/4 szklanki szynki gotowanej ,pokrojonej
    1/2 szklani cebulek złocistych marynowanych
    Posypka:
    ser starty
    uprażony czarny sezam

Bliny z "wsadem". - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko podgrzać połowę mleka, dodać połowę przesianej mąki i drożdże .
    Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
    Dodać resztę mąki i mleka ,żółtka, masło i sól.
    Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
    Wsypać kawałki szynki i całe cebulki, wymieszać.
    Piec na oleju placuszki o średnicy 8-10cm.Przewrócić na drugą stronę i wierzch posypać serem i sezamem.
    Z tej ilości otrzymamy 8 blinów. Jeżeli nie jemy na bieżąco ,czyli prosto z patelni, to trzymamy je w ciepłym piekarniku do czasu podania.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy