Deser ten jest niezwykle prosty i szybki. Tężeje mniej więcej w godzinę, więc nie trzeba być szczególnie cierpliwym. Ja zawsze dodaję tylko herbatniki, ponieważ uwielbiam go w takiej postaci, ale można dodać orzechy lub inne dodatki według uznania.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
250g masła
1 szklanka cukru
125ml wody
3 łyżki kakao
250g pełnotłustego mleka w proszku
herbatniki
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę o wymiarach 12x25cm wyłożyć folią spożywczą.
2.Masło, cukier i wodę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu aż masło i cukier rozpuszczą się. Dodać kakao i wymieszać. Przestudzić.
Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać połamane herbatniki i wymieszać.
3.Masę przelać do foremki i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Komentarze