Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Deser ten jest niezwykle prosty i szybki. Tężeje mniej więcej w godzinę, więc nie trzeba być szczególnie cierpliwym. Ja zawsze dodaję tylko herbatniki, ponieważ uwielbiam go w takiej postaci, ale można dodać orzechy lub inne dodatki według uznania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250g masła
    1 szklanka cukru
    125ml wody
    3 łyżki kakao
    250g pełnotłustego mleka w proszku
    herbatniki

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o wymiarach 12x25cm wyłożyć folią spożywczą.
  • 2. Masło, cukier i wodę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu aż masło i cukier rozpuszczą się. Dodać kakao i wymieszać. Przestudzić.
    Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać połamane herbatniki i wymieszać.
  • 3. Masę przelać do foremki i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy