Blok podwójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki deser bez pieczenia

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 żółtka
    Polewa : 1 łyżka kakao
    3 łyżki cukieru pudru

Blok podwójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyć do miski, dodać rodzynki oraz posiekane orzechy
    Margarynę rozpuścić w rondelku dodać kakao. Odstawić. Utrzeć żółtka z cukrem. Do utartych żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce letniej margaryny z kakao. Wymieszać. Przelać do miski z herbatnikami. Całość wymieszać. Przełożyć do średniej formy. Wyrównać. Polać polewą przygotowaną z cukru pudru i kakao oraz niewielkiwj ilości gorącej wody. Schłodzić.

Porady

Rodzynki można namoczyć w ciepłej wodzie. Do masy można dodać inne bakalie np. morele suszone, śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy