Błyskawica

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybko, łatwo i smacznie! Ciasta nie trzeba piec, a jest znakomite! Ja robię na 3 sposoby: bez polewy, z polewą oraz z polewą i perełkami. W ciągu jednego dnia, cała blacha ciasta znika ze stołu.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 paczek herbatników
    1 l mleka
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka kaszy manny
    3 czubate łyżki kakao

    Polewa:
    1 łyżka kakao
    4 łyżki cukru
    1/4 margaryny
    2 łyżki wody

Błyskawica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć herbatniki na całej blasze tak by powstał spód do ciasta. Ulozyc blache herbatnikami,wylac goraca mase ,przykryc druga warstwa herbatnikow ,polac polewa.
  • 2. Ciasto: 3 szklanki mleka i margarynę zagotować.
  • 3. 1 szklankę mleka, 1 margarynę, 3/4 szklanki cukru, 1 szklankę kaszy manny oraz 3 czubate łyżki kakao rozmieszać i wlać na gotujące się składniki. Gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia (ok. 5 minut).
  • 4. Wylać gorącą masę na herbatniki, a następnie przykryć drugą warstwą herbatników.
  • 5. Polewa: składniki do polewy wymieszać i gotować ciągle mieszając do powstania konsystencji gęstej, ale płynnej. Następnie zalać polewą ciasto.

Porady

Perełkami lub posypką do ciast oprószyć polewę od razu po wylaniu jej na wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy