Błyskawiczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy. Kiedy czekamy aż margaryna ostygnie obieramy i kroimy jabłka w plastry. W miseczkę rozbijamy jajka oddzielając białka od żóltek. Do żółtek wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz wlewamy margarynę. Ciasto rozrabiamy dłonią lub łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układamy cienką warstwę ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka. Ubijamy pianę z białek do której dodajemy szkl. cukru. Wykładamy pianę na jabłka. Pozostałe ciasto kruszymy na pianę, tworząc kruszonkę. Wkładamy do piekarnika na około 35-40 min.
Porady
Jeśli mamy więcej czasu na zrobienie ciasta możemy je zamrozic a następnie zetrzeć na blachę na tarce o dużych oczkach.
Komentarze