błyskawiczne cytrynowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

niezwykle słoneczne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 220 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - skórka z cytryny starta: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta

Błyskawiczne cytrynowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
  • 2. Jajko roztrzepać widelcem, dodać startą skórkę i razem z masłem dodać co sypkich składników. Uwaga - masło musi być bardzo miękkie, ale jeszcze nie płynne. Osobiście wstawiłam je na 30 sekund do mikrofalówki - wyjęłam jak zaczęło się rozpuszczać.
  • 3. Całość ugnieść razem - ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku i nie zlepi się całe, ale bez problemu będzie można formować z niego kuleczki.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej kulki wielkości włoskiego orzecha i delikatnie rozgniatać je widelcem.
  • 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy