Błyskawiczne sajgonki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni azjatyckiej. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest ich największą zaletą, i pozwala rozwinąć skrzydła kreatywności w kuchni. Dzięki temu, że nie trzeba ortodoksyjnie trzymać się przepisu, każdy może stworzyć swoją wariację na ten temat. Dzisiaj robimy sajgonki wegetariańskie, z awokado.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    opakowanie papieru ryżowego
    awokado
    średni ogórek
    papryka czerwona
    papryka żółta
    starty imbir
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    słodki sos chili

Błyskawiczne sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado zgniatamy na puree za pomocą widelca, i dodajemy do niego imbir. Doprawiamy solą, i pieprzem. Ogórek kroimy na cienkie paseczki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w drobna kostkę. Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie, układamy na nim wszystkie składniki, i delikatnie zawijamy.
    Podajemy ze słodkim sosem chili, w którym maczamy przygotowane rolki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy