Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 55 min

Chleb ten przygotowuje się dosłownie 5 minut, a po upieczeniu zachowuje długo świeżość. Moja rodzinka mówi, że drugiego, trzeciego dnia jest nawet lepszy niż taki zaraz po upieczeniu :)

  • 55 min

Składniki:

  • 700 gram mąki żytniej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 łyżeczka ziaren czarnuszki
    500 ml piwa jasnego
    2 łyżki masła

Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i ziarna czarnuszki, mieszamy. Do suchej masy wlewamy stopniowo piwo i cały czas mieszamy energicznie ciasto łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej za pomocą łyżki ciasto. Masło rozpuszczamy w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczone masło wylewamy na wierzch chleba. Chleb pieczemy 50 minut, wyjmujemy go z foremki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy