BÓB Z KIEŁBASĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie dla miłośników bobu

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g bobu
    2 cebule czerwone
    300 g kiełbasy
    pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki cukru

Bób z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około 7-10 min. Następnie wrzucamy bób obrany ze skórki, a na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. Podajemy z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy