Bób z koprem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Co roku czekam niecierpliwie na pierwszy bób i właśnie w ten sposób go przyrządzam. Znika w mgnieniu oka...

  • 20 min

Składniki:


  • 1 kg bobu
    1 łyżka soli
    1 pęczek kopru
    1/2 łyżki masła

Bób z koprem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy dość sporą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę soli oraz masło. Mieszamy i gotujemy około 15 minut (należy sprawdzać co jakiś czas, żeby się nie rozgotował). Koperek opłukujemy i siekamy. Kiedy bób będzie miękki, odlewamy wodę, wrzucamy posiekany koperek i przykrywamy pokrywką. Potrząsamy mocno, aby koper dobrze rozprowadził się w bobie. Smaczny zarówno na gorąco, jak i zimno.

Komentarze

Podobne przepisy