Boczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Pokroić śliwki na ćwiartki. Tak przygotowane składniki zagnieść z mielonym mięsem. Doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
2.Naciąć boczek , tworząc głęboką kieszeń.Natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem, Wypełnić masą mięsną, Spiąć wykałaczkami, związać mięso nitką lub włożyć do siatki.
3.Włoszczyznę pokroić na duże kawałki. Ułożyć boczek i włoszczyznę na blasze piekarnika. Boczek piec 1 godz w temp. 225 stopni. W trakcie pieczenia podlewać wodą i sosem z pieczenia.
Porady
Nadaje się na różne okazje, może nawet zastąpić wykwitną pieczeń.
Komentarze