Boczek faszerowany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego i lubię dobrze zjeść sięgam po ten przepis. Boczek faszerowany mięsem mielonym jest wyśmienity.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg boczku
    25dkg mięsa mielonego mieszanego
    1/2 selera naciowego
    1 pęczek włoszczyzny
    1 cebula
    5 suszonych śliwek bez pestek
    natka pietruszki do dekoracji
    sól, pieprz

Boczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Pokroić śliwki na ćwiartki. Tak przygotowane składniki zagnieść z mielonym mięsem. Doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Naciąć boczek , tworząc głęboką kieszeń.Natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem, Wypełnić masą mięsną, Spiąć wykałaczkami, związać mięso nitką lub włożyć do siatki.
  • 3. Włoszczyznę pokroić na duże kawałki. Ułożyć boczek i włoszczyznę na blasze piekarnika. Boczek piec 1 godz w temp. 225 stopni. W trakcie pieczenia podlewać wodą i sosem z pieczenia.

Porady

Nadaje się na różne okazje, może nawet zastąpić wykwitną pieczeń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy