Boczek musztardowo - ketchupowy

0 (0 ocen)

pyszny boczek do chleba z marynaty musztardowo - ketchupowej

Składniki:


  • 1 kg świeżego boczku ze skórą
    Marynata :
    2 łyżki błyskawicznej marynaty musztardowej
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    4 łyżki musztardy chrzanowej
    2 łyżki octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego

Boczek musztardowo - ketchupowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dno pojemnika próżniowego posmarować 1/2 marynaty, na nią położyć boczek skórą do dołu i posmarować górę resztą marynaty. Naczynie zakryć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Potem zamarynowany boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić pod przykryciem do zimnego piekarnika. Zegar nastawić na 160 stopni a czas na 120 minut. Upieczony boczek wystudzić i podawać zamiast wędlin do pieczywa.

Porady

Boczek przed krojeniem należy dobrze schłodzić

Komentarze

Podobne przepisy