Boczek paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..
Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć po grubości na dwa plastry,każdy rozbić z dwóch stron.Odciąć nierówności.Kawałki odciętego boczku pokroić w kostkę i rozdrobnić blenderem razem z pokrojoną cebulą.Papryki oczyścić,umyć i pokroić w kostkę,czosnek pokroić w zapałkę.
2.Na patelni rozgrzać masło zeszklić warzywa i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
3.Przestudzone warzywa połączyć z rozdrobnionym mięsem i wyrobić na gładką masę,ewentualnie przyprawić do smaku.Płaty boczku posypać solą,pieprzem,oregano,bazylią .Na każdym kawałku włożyć po połowie farszu,zwinąć w roladę
4..Zwinięte rolady obwiązać bawełnianą nicią lub włożyć do specjalnych siatek,posmarować olejem,posypać solą,pieprzem,zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min.6 godz.do lodówki.
5.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 60 min. / Zależnie od grubości rolady/,podlewając gorącą wodą a później wytworzonym sosem.
Komentarze