BOCZEK PAPRYKOWY

0 (0 ocen)

Doskonała rolada jako dodatek do pieczywa.Można też podawać jako danie obiadowe z ziemniakami z wody.

Składniki:

  • 1 kg. chudego boczku bez skóry
    po 1/2 strąka papryki czerwonej,żółtej,zielonej
    2 ząbki czosnku duże
    1 cebula
    1 łyżka masła lub margaryny

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,ostra papryka mielona,bazylia,oregano do saku

Boczek paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek paprykowy 1. .

    Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć po grubości na dwa plastry,każdy rozbić z dwóch stron.Odciąć nierówności.Kawałki odciętego boczku pokroić w kostkę i rozdrobnić blenderem razem z pokrojoną cebulą.Papryki oczyścić,umyć i pokroić w kostkę,czosnek pokroić w zapałkę.
  • Boczek paprykowy 2. Na patelni rozgrzać masło zeszklić warzywa i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
  • boczek paprykowy 3. Przestudzone warzywa połączyć z rozdrobnionym mięsem i wyrobić na gładką masę,ewentualnie przyprawić do smaku.Płaty boczku posypać solą,pieprzem,oregano,bazylią .Na każdym kawałku włożyć po połowie farszu,zwinąć w roladę
  • Boczek paprykowy 4. .Zwinięte rolady obwiązać bawełnianą nicią lub włożyć do specjalnych siatek,posmarować olejem,posypać solą,pieprzem,zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min.6 godz.do lodówki.
  • Boczek paprykowy 5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 60 min. / Zależnie od grubości rolady/,podlewając gorącą wodą a później wytworzonym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy