Boczek wieprzowy faszerowany sarniną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Domowa wędlina.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 3 kg surowego boczku bez skóry i żeber
    1,5 kg szynki z sarny
    5 jaj
    czosnek staropolski
    sól i pieprz do smaku
    majeranek do posypania rolady boczkowej
    nić kuchenna do obwiązania

Boczek wieprzowy faszerowany sarniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płat 1. Ostrym nożem robimy wiele nacięć, uważając by nie przeciąć do końca. Mięso posypujemy solą i czosnkiem staropolskim.
  • mielone 2. Mielimy szynkę z sarny na średnim sitku. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • boczek 3. Nacięcia w boczku wkładamy zmielone mięso. Boczek zwijamy w roladę.
  • boczek 4. Zwinięty boczek ciasno obwiązujemy nicią kuchenną.
  • boczek 5. Posypujemy majerankiem i solą. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy. Pieczemy w 200°C przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy około 2 godzin. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli wypływa czerwony sok wydłużamy czas pieczenia.

Porady

Pieczony boczek najlepiej podawać ostudzony w formie wędliny. Boczek wyśmienicie smakuje podany z galaretką winogronową: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-galaretka-winogronowa

Komentarze

Podobne przepisy