Boczek zapiekany w keczupie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przygotowanym,możliwie chudym boczku zrobić nożem nacięcia i powkładać w nie czosnek (ząbki mogą być pokrojone na mniejsze cząstki ).
2.Posolić,popieprzyć,a następnie całość posmarować keczupem i musztardą.
3.Piec na funkcji turbowentylator w temperaturze 180C lub grzanie góra-dół 200C przez 45 minut.potem zmniejszyć temperaturę odpowiednio do 120C jeśli pieczemy na funkcji turbowentylator lub 140C jeśli włączona jest grzałka góra-dół przez 20 - 30 minut.
4.Po wyjęciu boczku z piekarnika włożyć go do folii aluminiowej do całkowitego wystygnięcia -błyszcząca strona folii na zewnątrz
Porady
Jeśli boczek ma żeberka to trzeba je wyjąć na gorąco.
Komentarze