Boczek zapiekany w keczupie i musztardzie

0 (0 ocen)

Prosty,mało skomplikowany przepis a wyrób końcowy zachwyca smakiem.

Składniki:

  • 1 kg świeżego boczku
    musztarda
    keczup
    sól
    pieprz
    czosnek

Boczek zapiekany w keczupie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przygotowanym,możliwie chudym boczku zrobić nożem nacięcia i powkładać w nie czosnek (ząbki mogą być pokrojone na mniejsze cząstki ).
  • 2. Posolić,popieprzyć,a następnie całość posmarować keczupem i musztardą.
  • 3. Piec na funkcji turbowentylator w temperaturze 180C lub grzanie góra-dół 200C przez 45 minut.potem zmniejszyć temperaturę odpowiednio do 120C jeśli pieczemy na funkcji turbowentylator lub 140C jeśli włączona jest grzałka góra-dół przez 20 - 30 minut.
  • 4. Po wyjęciu boczku z piekarnika włożyć go do folii aluminiowej do całkowitego wystygnięcia -błyszcząca strona folii na zewnątrz

Porady

Jeśli boczek ma żeberka to trzeba je wyjąć na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy