Boczkowiec

0 (0 ocen)

gotowany boczek do chleba

Składniki:


  • * 1,5-2 kg świeżego boczku
    * 500g mięsa wieprzowego
    * 3 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego
    * sól
    * pieprz
    * 1 łyżeczka majeranku
    * 2 liście laurowe
    * 2 ziela angielskie
    * kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
    * 1/3 szklanki wody

Boczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek myjemy.
    Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy.
  • 2. Boczek solimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku.
    Zwijamy w rulon.
    Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.

  • boczkowiec 3. Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę.
    Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę.
  • 4. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą.
    Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa.
  • boczkowiec 5.
    Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę.
    Mamy gotowy boczkowiec do spożycia.
    Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy