Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest mało pracochłonne. Można je szybko wykonać, a w dodatku jest pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 1/2 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju z pestek winogron
    4 jabłka
    125 g borówek amerykańskich
    3 łyżki mąki migdałowej

Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-269mlyn 1. Wbić do miski 5 całych jajek.
  • image-1h6ctos 2. Dodać cukier trzcinowy i zmiksować na jednolitą masę.
  • image-0tbwyq6 3. Dodać mąkę krupczatkę.
  • image-1v0osb8 4. Dodać kakao, za każdym razem miksując.
  • image-0bs1m51 5. Wsypać cynamon oraz proszek do pieczenia.
  • image-1jhe32c 6. Na końcu dodać olej i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
  • image-2apuewp 7. Obrać jabłka i pokroić w dość dużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
  • image-0bxiy47 8. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-1nv6y1r 9. Wierzch ciasta posypać borówkami amerykańskimi.
  • image-0071ld4 10. Borówki posypać obficie mąką migdałową.
  • image-09yr35k 11. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • image-1p4se4s 12. Smacznego !

Porady

Jeśli ktoś lubi słodsze ciasto to można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub też zrobić ulubioną polewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy