Borówkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po kolei olej, mąkę, wodę, proszek do pieczenia i olejek. Mieszamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok pół godziny w temp. 180 st. C. Ciasto po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Masa:
Borówki dokładnie płuczemy, przebieramy, następnie przesypujemy do garnka, odkładając pół szklanki owoców do dekoracji. Borówki podlewamy kilkoma łyżkami wody i ogrzewamy, aż do wydzielenia się soku. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę o smaku owoców leśnych dodajemy do masy borówkowej. Chłodzimy. Gdy masa zacznie tężeć, przekładamy nią placek. Ciasto posypujemy pozostałymi borówkami i zalewamy tężejącą galaretką agrestową.
Porady
Zamiast galaretki agrestowej można użyć truskawkowej lub wiśniowej.
Komentarze