Borówkowy przysmak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placek jest lekki i pyszny. Spodoba się każdemu łasuchowi.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l leśnych borówek
    2 galaretki: agrestowa, owoce leśne
    4 jajka
    niepełna szklanka cukru
    1/3 szklanki oleju
    3 łyżki wody
    1 1/2 mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku waniliowego

Borówkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po kolei olej, mąkę, wodę, proszek do pieczenia i olejek. Mieszamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok pół godziny w temp. 180 st. C. Ciasto po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Masa:
    Borówki dokładnie płuczemy, przebieramy, następnie przesypujemy do garnka, odkładając pół szklanki owoców do dekoracji. Borówki podlewamy kilkoma łyżkami wody i ogrzewamy, aż do wydzielenia się soku. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę o smaku owoców leśnych dodajemy do masy borówkowej. Chłodzimy. Gdy masa zacznie tężeć, przekładamy nią placek. Ciasto posypujemy pozostałymi borówkami i zalewamy tężejącą galaretką agrestową.

Porady

Zamiast galaretki agrestowej można użyć truskawkowej lub wiśniowej.

Komentarze

Podobne przepisy