BOTWINKA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwsze skrzypce ( główną rolę) gra tutaj botwinka, czyli młode, wiosenne liście buraków. Najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 l rosołu lub kostka rosołowa (rozpuszczona w 1 litrze wody)
    1 pęczek młodych liści buraków ( botwinka)
    ¼ szklanki śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
    Jajka ugotowane na twardo

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować. Liście buraków wraz z łodygami i buraczkami dokładnie umyć i drobno pokroić
  • 2. Do wywaru najpierw wrzucić buraczki i łodygi. Po 10-15 minutach dodać zielone liście.
  • 3. Całość zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Komentarze

Podobne przepisy