Botwinka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie!

  • 50 min

Składniki:



  • botwina 1 pęczek

    wywar mięsny 1 litr
    marchew 1 sztuka
    boczek wędzony 300 gram
    ziemniaki młode 4 sztuki
    koperek
    sól, ocet jabłkowy, cukier i pieprz do smaku

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do wywaru mięsnego dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, gotuję.
  • 2. Botwinę kroję, dodaję do wywaru, gotuję do miękkości, doprawiam.
  • 3. Ziemniaki gotuję w oddzielnym garnku.
  • 4. Koperek siekam.
    Boczek kroję w kostkę i podsmażam.
  • 5. Porcję ziemniaków przekładam do miseczki, zalewam botwinką, posypuję koperkiem i podsmażonym boczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy