botwinka

0 (0 ocen)

jedna z wielu wersji jaką lubię ;))

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwiny

    *dodatkowo 1 burak, jeśli buraczki przy botwinie są małe

    *kostka rosołowa

    *2 ząbki posiekanego czosnku

    *sok z 1/2 cytryny lub octu

    *słodka śmietanka

    *1 łyżeczka cukru

    *sól, pieprz

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • botwinka 1. Buraczki obrać i zagotować z kostką rosołową w ok.2 litrach wody przez 15 minut.
  • 2. Liście dokładnie opłukać i posiekać wraz z łodygami. Dodać do gotujących się buraczków.
  • 3. Dodać czosnek i sok z cytryny. Przyprawić cukrem, solą i sporą ilością pieprzu
  • 4. Gotować na małym ogniu następne 10-15 minut
  • 5. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, z gotowanymi ziemniaczkami


  • 6.

    Kazdy już na swoim talerzu dodaje smietany;) w zależności od upodobań

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy