Botwinka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka posypana koperkiem idealne na letnie upały. Doskonała na ciepło, ale także sprawdzi się jako chłodnik.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pęczki młodej botwiny
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    1 mały seler
    Kawałek pora
    2 gałązki lubczyku
    Pęczek koperku
    600 g młodych ziemniaków
    Sól pieprz do smaku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    Szczypta cukru

    Dodatkowo
    4 jajka ugotowane na twardo

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwine podziel łodygi i liście opłucz pokrój.
    Młode buraczki pokrój w kostkę razem z marchewką, pietruszkę, selerem, porem oraz lubczykiem.
    Włóż do garnka zalej wodą gotuj około 15 minut dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz łodygi i liście .Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.Dopraw solą i pieprzem ,zageść mąką i dodaj śmietanę, zupę zagotuj i wyłącz .Na koniec dodaj sok z cytryny i cukier.
    Zupę podawaj z jajkiem posypaną świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy