Pyszna, zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka posypana koperkiem idealne na letnie upały. Doskonała na ciepło, ale także sprawdzi się jako chłodnik.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 pęczki młodej botwiny
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 mały seler
Kawałek pora
2 gałązki lubczyku
Pęczek koperku
600 g młodych ziemniaków
Sól pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
Szczypta cukru
1.Botwine podziel łodygi i liście opłucz pokrój.
Młode buraczki pokrój w kostkę razem z marchewką, pietruszkę, selerem, porem oraz lubczykiem.
Włóż do garnka zalej wodą gotuj około 15 minut dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz łodygi i liście .Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.Dopraw solą i pieprzem ,zageść mąką i dodaj śmietanę, zupę zagotuj i wyłącz .Na koniec dodaj sok z cytryny i cukier.
Zupę podawaj z jajkiem posypaną świeżym koperkiem.
Komentarze