Botwinka

0 (0 ocen)

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Mogłabym jeść ją codziennie.

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka*
    2,5 litra wody
    1 pęczek włoszczyzny
    2 pęczki botwinki
    1 burak
    1 pęczek koperku
    3-4 łyżki słodkiej śmietanki
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 cytryny
    pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    4 jajka

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.

Porady

*zupę można ugotować tylko na wywarze z warzyw

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy