ok. 6 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 małe pęczki botwinki,
kilka młodych ziemniaków,
duża marchewka,
pietruszka,
ćwierć selera,
pół małego pora,
3 łyżeczki soku z cytryny,
kilka łyżek śmietanki 18%,
mały pęczek koperku,
sól, pieprz, szczypiorek i jajka na twardo do podania
1.Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Większość liści botwinki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić je do gotującego się bulionu. Gotować prawie do miękkości, wrzucić buraczki i listki, wlać sok z cytryny. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać śmietankę do smaku i ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać koperkiem i szczypiorkiem, podawać z jajkiem lub innymi ulubionymi dodatkami do botwinki.
Komentarze