Botwinka gospodarza Zdzicha

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sezon na botwinkę trwa - czemu by go nie wykorzystać gotując taką pyszną zupę?

  • 10 min

Składniki:

  • 1 duża wieprzowa kość
    pęczek włoszczyzny
    pęczek botwinki (ok. 0,5 kg)
    2 duże buraki
    pół dużej śmietany 12%
    kopiasta łyżka masła
    2 jajka na twardo
    natka pietruszki
    szczypiorek
    koperek
    sok z połowy cytryny
    2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

Botwinka gospodarza zdzicha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wkładamy kość, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy do powstania bulionu. Botwinkę kroimy (całą, z liśćmi) wraz z burakami, umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy niewielką ilością bulionu. Dokładamy masło i sok z cytryny, doprawiamy solą i gotujemy. Gdy buraki będą już miekkie, łączymy naszą botwinkę z pozostałym bulionem, zabielamy śmietaną, doprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową botwinkę nalewamy do misek, posypujemy posiekaną zieleniną, a w gratisie wrzucamy do każdej miski jajko przekrojone na pół. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z wędzonego boczku.

Komentarze

Podobne przepisy