Sezon na botwinkę trwa - czemu by go nie wykorzystać gotując taką pyszną zupę?
10 min
Składniki:
1 duża wieprzowa kość
pęczek włoszczyzny
pęczek botwinki (ok. 0,5 kg)
2 duże buraki
pół dużej śmietany 12%
kopiasta łyżka masła
2 jajka na twardo
natka pietruszki
szczypiorek
koperek
sok z połowy cytryny
2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
Botwinka gospodarza zdzicha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy kość, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy do powstania bulionu. Botwinkę kroimy (całą, z liśćmi) wraz z burakami, umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy niewielką ilością bulionu. Dokładamy masło i sok z cytryny, doprawiamy solą i gotujemy. Gdy buraki będą już miekkie, łączymy naszą botwinkę z pozostałym bulionem, zabielamy śmietaną, doprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową botwinkę nalewamy do misek, posypujemy posiekaną zieleniną, a w gratisie wrzucamy do każdej miski jajko przekrojone na pół. Podajemy z gotowanymi młodymi ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z wędzonego boczku.
Komentarze