Botwinka na kwaśnych jabłkach z młodymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

Taki barszczyk robiła moja babcia, to tradycyjna potrawa w naszej rodzinie. Uwielbiam ten kwaskowy smak z młodymi ziemniaczkami okraszonymi kawałkami boczku .

Składniki:

  • 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami
    3 duże kwaśne jabłka
    2 kości od schabu
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    sól

Botwinka na kwaśnych jabłkach z młodymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy w cienkie słupki ok 4 cm. Buraczki obieramy, również kroimy.
    Do dużego garnka na wrzącą wodę (ok 2 l.), wkładamy kości i jabłka przekrojone na pół, gotujemy ok. 15 minut zbieramy szumy. Dodajemy botwinkę. Gotujemy ok 25 minut( do miękkości).
  • 2. Mąkę i śmietanę łączymy, zabielamy zupę. doprawiamy do smaku. Podajemy z młodymi ziemniaczkami mocno okraszonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy