Taki barszczyk robiła moja babcia, to tradycyjna potrawa w naszej rodzinie. Uwielbiam ten kwaskowy smak z młodymi ziemniaczkami okraszonymi kawałkami boczku .
Składniki:
2 spore pęczki botwinki wraz z burakami
3 duże kwaśne jabłka
2 kości od schabu
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
sól
Botwinka na kwaśnych jabłkach z młodymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy w cienkie słupki ok 4 cm. Buraczki obieramy, również kroimy.
Do dużego garnka na wrzącą wodę (ok 2 l.), wkładamy kości i jabłka przekrojone na pół, gotujemy ok. 15 minut zbieramy szumy. Dodajemy botwinkę. Gotujemy ok 25 minut( do miękkości).
2.Mąkę i śmietanę łączymy, zabielamy zupę. doprawiamy do smaku. Podajemy z młodymi ziemniaczkami mocno okraszonymi.
Komentarze