Botwinka z jajkiem na żeberku

0 (0 ocen)

Pyszna, wiosenna zupa pachnąca koprem i świeżością.

Składniki:

  • pęczek botwiny
    żeberko
    ząbek czosnku
    pęczek koperku
    mała cebula
    niepełna łyżka octu
    jarzynka, sól, pieprz
    listek laurowy i ziele angielskie
    jajka na twardo
    śmietana (opcjonalnie)

Botwinka z jajkiem na żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli, czosnek, jarzynkę, a także obraną i obieczoną na palniku cebulę. Podgotowujemy wywar. Gdy mięso zmięknie wywar przelewamy przez sito by był "czysty". Następnie dodajemy łyżkę octu i dokładnie umytą botwinę. Gotujemy kolejne 20 min aż botwinka się zaczerwieni. Doprawiamy wedle smaku. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekany koper. Rozlewamy na talerze, na wierzchu kładąc ugotowane i rozkrojone jajko.

Porady

Do botwinki wyśmienicie smakują młode ziemniaczki. Dla podniesienia kaloryczności zupę można zabielić śmietaną, dla skrócenia czasu żeberko można zastąpić kostką rosołową :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy