Botwinkowa na dziko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka zupa w "dzikim" akcentem.

  • 30 min

Składniki:



  • pęczek botwinki
    pętko kiełbasy z dzika
    1 mała marchewka
    1/2 pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 mała cebula
    4 ziemniaki
    4 jajka
    kostka wołowa
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz ziołowy
    sok z cytryny
    1-2 łyżki smalcu

Botwinkowa na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaskę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą. Dodajemy kostkę wołową, ziela oraz liście. Botwinkę drobno szatkujemy, resztę warzyw kroimy w kostkę. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy botwinkę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Po kilku minutach wrzucamy opłukane ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy smalec i podsmażamy cebulkę. Dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy