Bożonarodzeniowa tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa na wigilijny stół podawana z barszczykiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki
    50 g masła
    1 jajko
    25 g drożdży
    150 ml wody
    szczypta soli
    farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    100 g suszonych grzybów ( namoczonych i ugotowanych )
    1 łyżeczka kminku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 cebula
    olej , sól i pieprz

Bożonarodzeniowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy farsz. 1. Kapustę kiszoną płuczemy , odciskamy i drobno kroimy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 40 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ( woda musi praktycznie odparować ). Na oleju rumienimy cebulkę , dodajemy kapustę i doprawiamy pieprzem , solą i kminkiem .
  • Wyrobione ciasto. 2. Łączymy drożdże ,mąkę , jajko i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste . Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Wykładamy farsz na ciasto. 3. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0.5 cm i wykładamy na formę do tarty wysmarowana olejem . Nakładamy kapustę i równamy na całej powierzchni tarty .
  • Z nadmiaru ciasta wycinamy wąskie paski które układamy na tarcie . 4. Paski z ciasta układamy na tarcie w finezyjny wzorek :)
  • Układamy paski na tarcie . 5. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 25-30 minut .
  • Smacznego:) 6. Po wyjęciu z piekarnika kroimy w taki sposób jak pizzę .

Porady

Do kapusty z grzybami można dodać jeszcze śliwki suszone namoczone wcześniej w wodzie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy