Potrawa na wigilijny stół podawana z barszczykiem.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki
50 g masła
1 jajko
25 g drożdży
150 ml wody
szczypta soli
farsz:
1 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów ( namoczonych i ugotowanych )
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 cebula
olej , sól i pieprz
Bożonarodzeniowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną płuczemy , odciskamy i drobno kroimy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 40 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ( woda musi praktycznie odparować ). Na oleju rumienimy cebulkę , dodajemy kapustę i doprawiamy pieprzem , solą i kminkiem .
2.Łączymy drożdże ,mąkę , jajko i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste . Odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0.5 cm i wykładamy na formę do tarty wysmarowana olejem . Nakładamy kapustę i równamy na całej powierzchni tarty .
4.Paski z ciasta układamy na tarcie w finezyjny wzorek :)
5.Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 25-30 minut .
6.Po wyjęciu z piekarnika kroimy w taki sposób jak pizzę .
Porady
Do kapusty z grzybami można dodać jeszcze śliwki suszone namoczone wcześniej w wodzie .
Komentarze