Zbliżają się święta ,a jak święta to pięknie przybrany stół z mnóstwem pachnących potraw i ciast. Ciasto-rewelacyjne...oj jak nam smakowało:)
Składniki:
Nadzienie: 400 g orzechów włoskich drobno posiekanych
300 g cukru
1 łyżka wody
125 ml śmietany 30%
Ciasto:
350 g mąki pszennej
150 g cukru
szczypta soli
1 jajo
200 g margaryny
Do posmarowania ciasta przed pieczeniem rozmącone żółtko i 2 łyżki mleka.
Tortownica śr 26 cm .
Bożonarodzeniowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:cukier rozpuszczamy w rondlu,dodajemy posiekane orzechy,mieszamy i zdejmujemy z pieca (masa nie może się przypalić)Dodajemy wodę i śmietankę mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto: mąkę mieszamy z resztą składników szybko zagniatamy.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Jedną porcję rozwałkowujemy na dno tortownicy z drugiego uformować wałeczek i ugnieść krawędzie tortownicy.
3.Rozprowadzić na cieście orzechową masę
4.Z trzeciej części zrobić pokrywkę na ciasto,a skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyciąć gwiazdki i rozlożyć na cieście.Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem Piec ok 30 min w 180 st C
Komentarze