Bożonarodzeniowy orzechowiec

0 (0 ocen)

Zbliżają się święta ,a jak święta to pięknie przybrany stół z mnóstwem pachnących potraw i ciast. Ciasto-rewelacyjne...oj jak nam smakowało:)

Składniki:

  • Nadzienie: 400 g orzechów włoskich drobno posiekanych
    300 g cukru
    1 łyżka wody
    125 ml śmietany 30%
    Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    150 g cukru
    szczypta soli
    1 jajo
    200 g margaryny
    Do posmarowania ciasta przed pieczeniem rozmącone żółtko i 2 łyżki mleka.
    Tortownica śr 26 cm .

Bożonarodzeniowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa orzechowa 1. Nadzienie:cukier rozpuszczamy w rondlu,dodajemy posiekane orzechy,mieszamy i zdejmujemy z pieca (masa nie może się przypalić)Dodajemy wodę i śmietankę mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • wykładamy ciasto w tortownicy 2. Ciasto: mąkę mieszamy z resztą składników szybko zagniatamy.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Jedną porcję rozwałkowujemy na dno tortownicy z drugiego uformować wałeczek i ugnieść krawędzie tortownicy.
  • wykładamy masę orzechową 3. Rozprowadzić na cieście orzechową masę
  • ciasto 4. Z trzeciej części zrobić pokrywkę na ciasto,a skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyciąć gwiazdki i rozlożyć na cieście.Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem Piec ok 30 min w 180 st C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy