Bożonarodzeniowy sernik z piernikami i gotowanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg i ugotowane ziemniaki zmielić. Masło żółtka i cukier utrzeć dodać do twarogu, następnie dodajemy resztę składników (poza herbatnikami i piernikami) na końcu dodać ubite na sztywno białka. Całość mieszamy łyżką. średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy herbatniki, na nie wykładamy pokrojone w kostkę katarzynki, całość zalewamy masą serową.Piec w temperaturze 170 st około 45 min .Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku aby lekko przestygło. następnie zalewamy polewą: Jajko ubijamy z cukrem i kakao, dolewamy gorącą rozpuszczoną margarynę, ubijamy aż polewa będzie świecąca. smarujemy nią wierzch sernika, posypujemy kolorową posypką
Porady
Ciasto możemy polać lukrem, lub gotową polewą czekoladową
Komentarze