Brazylianka

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z jabłkami z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Forma 25/35 cm.

    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    100 g masła lub margaryny
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    300 g cukru pudru

    gęsta śmietana (ja dałam 4 łyżki)

    Masa budyniowa:
    szklanka mleka
    100 g cukru
    1 łyża mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    150 g masła
    1 cukier wanilinowy

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    1 galaretka owocowa


Brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto (jeżeli jest miękkie, śmietana nie jest konieczna). Podzielić na trzy części i piec po 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Usmażyć jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa lub cukier puder.

Porady

Mase jabłkową można zastąpić powidłami lub marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy