Brazylijski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijamy ze szczyptą soli i dolewamy mleko skondensowane. Dokładnie mieszamy i dolewamy mleko zwykłe. Ponownie mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy karmel.
2.Cukier rozpuszczamy na patelni i wlewamy gorącą wodę. Mieszamy. Kokilki smarujemy masłem. Na dno nakładamy karmel a na niego wylewamy masę jajeczno-mleczną. Deserki układamy na blaszce i pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temp. 140 stopni przez 30 min. Podajemy ciepłe ale nie gorące aby się nie poparzyć karmelem.
Porady
Deser wychodzi dość słodki. Dla osób lubiących desery bardziej wytrawne proponuje mleka skondensowane połączyć pół na pół; słodzone i niesłodzone bądź dodać tylko mleko niesłodzone.
Komentarze