Brazylijskie kokosowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te bułeczki są idealne dla miłośników kokosu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    4 szklanki mąki pszennej (około 525g)
    60 g miękkiego masła
    4 łyżki cukru
    50 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:

    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki wiórków kokosowych (200g)
    +odrobina mleka lub białko do posmarowania bułeczek

Brazylijskie kokosowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia przez około 1-2godziny.
  • 3. Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać (około 4 minuty) składniki farszu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wciągną mleko. Przestudzić.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i posmarować równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na około 20 części i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem lub mlekiem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-20 minut.

Porady

Zamiast świeżych drożdży można użyć 4 łyżeczki suchych. Wtedy wystarczy wymieszać je z mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy