Brokułowa tęcza z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szybka, zdrowa i smaczna sałatka nie tylko na grillowe wieczory, ale także na imieninowe uczty.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 średnie brokułu (lub jeden duży)
    5 jajek
    1 duży pomidor
    1 wężowy ogórek
    10 dag żółtego sera
    3 łyżki majonezu
    1,5 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    ketchup

Brokułowa tęcza z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, jajkagotujemy na twardo. Obieramy. brokuł studzimy.
  • sałatka na półmetku 2. Wystudzony i podzielony brokuł układamy na dnie wysokiego naczynia Kolejno: jajka kroimy (siekamy) w paski, oprószamy pieprzem i polewamy ketchupem. Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę pomidor i ogórek. Całość polewamy sosem czosnkowym.
  • 3. sos czosnkowy: majonez, jogurt, sól czosnkową i posiekany drobno czosnek mieszamy ze sobą na gładką masę.
  • 4. Całośc posypujemy stratym żółtym serem. Oprószamy słodką papryką. Dekorujemy ketchupem. najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.

Porady

Wierzch sałatki można posypać słodką papryką . Brokuł można zastąpić kalafiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy