BROKUŁY POD BESZAMELEM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny dodatek do obiadu, ale równie dobrze smakują jako oddzielne danie

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g brokułu
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    1,5 szkl mleka
    sól,pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuły pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły obgotowujemy al dente w osolonej wodzie. Wyjmujemy układamy do
    naczynia żaroodpornego. W garnuszku rozpuszczamy masło, powoli odsypujemy
    mąkę, ciagle mieszając żeby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolita
    mase, pomału dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Do
    smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowym sosem
    polewamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Możemy też
    dodatkowo posypać startym żóltym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy