Brownie jaglane z truskawkami

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowe ciasto bez cukru i mąki

Składniki:

  • (okrągła blaszka 26cm)
    ciasto:
    -150g suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
    -kilka łyżek ksylitolu
    -3 jajka M
    -50g rozpuszczonego oleju kokosowego
    -80g gorzkiej czekolady min 90% kakao
    -30g prawdziwego kakao
    -1 puszka dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego (potrzebujemy 150g stałej warstwy z puszki-można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kozim)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
    -1/3 łyżeczki kardamonu
    -szczypta soli

    dodatkowo:
    -garść mrożonych truskawek
    -garść płatków migdałów

Brownie jaglane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nkj77r 1. ciasto:
    -kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą , dodajemy słodzik i gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn
    -kaszę odstawiamy i dokładnie studzimy
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż przestygnie
    -kaszę łączymy ze wszystkimi składnikami i dokładnie blendujemy
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
    -masę przekładamy na blaszkę, wbijamy delikatnie truskawki i posypujemy płatkami migdałów
    -ciasto pieczemy 35 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
    -wkładamy do lodówki na kilka godzin

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy