Rozkosz dla podniebienia. Do tego ta czekolada i skórka od pomarańczy!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Herbatniki maślane 400 gr
Masło 150 gr +200 gr
Czekolada deserowa 150 gr + 150 gr
Jajka x 3
Cukier 250 gr
Cukier wanilinowy opakowanie
Mąka 100 gr
Śmietanka 30% 100 ml
Sól
Skórka z pomarańczy
Brownie w stylu amerykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy spód do ciasta: herbatniki miksujemy ze 150 gr masła, wylepiamy dno formy i wkładamy do lodówki.
Masa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę i resztę masła. Odstawiamy, by lekko ostygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas ucierając wlać połowę letniej masy czekoladowej, dodać mąkę i śmietankę. Po wyrobieniu ciasto wylewamy na formę ze spodem z herbatników. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto 25-30 minut.
Po wyjęciu z pieca ciasto studzimy i wylewamy na wierzch resztę masy czekoladowej. Dekorujemy startą skórką z pomarańczy.
Komentarze