Brownie z bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Spód ciężki niczym brownie, ale nie zakalcowaty i wierzch chrupiący niczym beza (ale nie taki słodki). Ciasto warstwowe mimo, że wszystko razem było wylane do formy.

  • 40 min

Składniki:


  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
    100 g masła
    100 g cukru
    2 duże jajka
    1 płaska łyżeczka mąki pszennej

Brownie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajka ubić razem z cukrem na sztywna pianę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować. Ostudzić. Żółtka ubić "do białości" z łyżeczka mąki, dodawać do ostudzonej masy czekoladowej cały czas miksując. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 40 minut w 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy