Spód ciężki niczym brownie, ale nie zakalcowaty i wierzch chrupiący niczym beza (ale nie taki słodki). Ciasto warstwowe mimo, że wszystko razem było wylane do formy.
40 min
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
100 g masła
100 g cukru
2 duże jajka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Brownie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajka ubić razem z cukrem na sztywna pianę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować. Ostudzić. Żółtka ubić "do białości" z łyżeczka mąki, dodawać do ostudzonej masy czekoladowej cały czas miksując. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 40 minut w 180°C.
Komentarze