Brukselka na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie w głąbie każdej brukselki wykonujemy nacięcie w kształcie krzyżyka. Dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje.
2.Do zrumienionej cebuli dodajemy brukselkę. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie całość podlewamy wodą, tak by brukselka była do połowy zanurzona. Całość słodzimy, przykrywamy i dusimy do miękkości.
3.Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski. Gdy brukselka jest miękka, a woda odparowała dodajemy do niej pomidory. Całość razem podgrzewamy chwilkę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe.
Porady
By brukselka straciła goryczkę polecam włożyć ją wcześniej na kilka godzin do zamrażalnika.
Komentarze