Brukselka w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna jako przystawka,ale równie dobrze smakuje sama bez dodatków.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki
    Na ciasto:
    szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżka oliwy
    pół szklanki śmietany zakwaszanej
    szczypta soli+2 łyżeczki soli do gotowania
    łyżeczka cukru
    oliwa do smażenia

Brukselka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Przecedzamy,polewamy zimną wodą.
    2.Białka oddzielamy od żółtek,żółtka mieszamy z mąką,solą,cukrem,łyżką oliwy i śmietaną zakwaszaną.Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy je do reszty składników,mieszamy do połączenia.Ciasto powinno być gęste.
    3.Brukselkę moczymy w cieście,smażymy na głębokim,rozgrzanym tłuszczu,na jasny kolor.Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy