Brukselka w mundurku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo fajny dodatek do mięsa, albo można wykorzystać jako przekąskę

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg brukselki
    • 1 ½ szk. mąki pszennej
    • 2 jajka
    • Sól
    • Niepełna szk. mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Cukier
    • Sól
    • Olej do smażenia

Brukselka w mundurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brukselka 1. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.
  • mąka 2. Do miski wsypujemy mąkę.
  • jajka 3. Wbijamy jajka.
  • proszek 4. Dodajemy proszek oraz sól.
  • mleko 5. Wlewamy mleko.
  • ciasto 6. Wyrabiamy ciasto tak żeby nie było grudek.
  • brukselka 7. Ugotowane brukselki obtaczamy w cieście.
  • ciasto 8. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • brukselka 9. Przekąska gotowa.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy