Brukselka w sosie z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na brukselkę w sosie z boczkiem. Polecam jako pyszny dodatek do drugiego dania.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag brukselki
    80 gram parzonego boczku
    1 szklanka wody
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka mąki
    3 łyżki śmietanki 30%
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku

Brukselka w sosie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka w sosie z boczkiem 1. Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. W międzyczasie brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy. Do gotującej się wody wkładamy brukselkę i gotujemy do miękkości.
    Boczek kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka gdy brukselka jest miękka.
    Do słoiczka wlewamy wodę i dodajemy mąkę, mieszamy. Przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Na samym końcu dolewamy śmietankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy