Brukselka w zapiekance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Brukselkę oczyścić, umyć, zalać wodą z dodatkiem soli i cukru .
Ugotować na półtwardo ( około 6 minut).
2. Wszystkie składniki na klopsiki umieścić w misce, dolać 2 łyżki wody, wyrobić gładką masę. Uformować małe kotleciki.
3. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotleciki na rumiano. Wyjąć z garnka, osączyć z tłuszczu.
4.Do tłuszczu który pozostałym w rondlu z opiekania kulek, dodać łyżkę oliwy, wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki. Opiekać około 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Przełożyć kotleciki, brukselkę, ziemniaki doprawić solą, pieprzem i wymieszać
Komentarze